היטל השבחה תמ"א 38 הוא למעשה תשלום אשר כל בעל מקרקעין אשר עובר תמ"א 38 מחויב לשלם לוועדה המקומית לתכנון ובנייה. על מנת לגבות את ההיטל, יש צורך בעליית ערך של המקרקעין המדובר. בעקבות ביצוע הפרויקט של תמ"א 38, הערך של הנכס עולה בצורה משמעותית ולכן ההיטל חוקי ויש צורך לשלם אותו. מי שיסרב לשלם את היטל ההשבחה הדרוש, למעשה ימנע את היכולת לרשום את הנכס בטאבו. האגרה הזו אמורה למעשה לממן את ההוצאות של הוועדה המקומית, רכישה של נכסים ציבוריים וכן תשלום פיצויים עבור ירידת הערך של נכסים אחרים. חשוב לציין כי היטל זה חייב להיות משולם על ידי בעל המקרקעין, אך עם זאת ניתן להגיע להסדר פנימי, כך שהרוכש של המקרקעין ישלם את ההיטל במקומו.
היטל השבחה תמ"א 38 – כל מה שחשוב לדעת לגבי צורת החישוב שלו
למעשה הגובה של היטל ההשבחה נקבע בהתאם לקביעת השומה של שמאי מקרקעין מוסמך. תפקידו של השמאי הוא לקבוע בכמה בדיוק על הערך של המקרקעין, בעקבות האישורים והשינויים שחלו בו. השמאי אמור לבדוק את המצב הפיזי של הנכס, לעבור על המצב המשפטי שלו ולבחון את תכנית הבניה שלו. בעקבות כל הבדיקות האלו, הוא יוכל לקבוע את שיעור עליית הערך של הנכס, ובעקבות זאת נקבע היטל ההשבחה שלו. ניתן למנות את השמאי בצורה עצמאית, על ידי הבעלים של הנכס, או לחילופין להשתמש בשמאי שמונה על ידי הוועדה המקומית. למעשה היטל ההשבחה מחושב לפי מחצית מגובה עליית הערך של הנכס. חשוב לציין כי מדובר רק על סכום העלייה של הנכס, ולא על עלות הנכס בשלמותו. כדאי לדעת כי אין חובה לשלם את היטל ההשבחה מיד לאחר קביעת הסכום שלו, אלא ניתן לשלם אותו רק בעת מימוש זכויות הבנייה. כמובן שהסכום הנ"ל יכלול גם תוספת של הפרשי הצמדה.
לעוד מידע על היטל השבחה הכנסו לאתר https://magdilim.co.il/
לסיכום, כל בעל מקרקעין אשר עובר תמ"א 38, מחויב לשלם היטל השבחה. חשוב לציין כי ניתן לערער על גובה ההיטל שנקבע על ידי השמאי, ובמקרים מסוימים ניתן לקבל הנחה ואף פטור מלא.